Z życia szkoły

14
Maj

WYKŁAD „SUSHI, SZALKI I BIO- DIESEL”

14 maja br. mury Samochodówki gościły wykładowcę z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. Uczniowie klasy 1bLO wysłuchali ciekawego wykładu dr hab. Anny Aksmann z Katedry Fizjologii i Biotechnologii Roślin o praktycznych możliwościach wykorzystania biotechnologii, który odbył się w ramach programu „Zaproś naukowca do szkoły”.

Perspektywy wykorzystania glonów i sinic są ogromne! Mogą one pełnić kluczową rolę w produkcji paliwa – biodiesla. Okazuje się, że z glonów i sinic można pozyskać finalnie nawet kilkadziesiąt razy więcej kg paliwa niż z … rzepaku. Glony i sinice są źródłem wielu substancji odżywczych (minerałów, witamin, białek, cukrów, tłuszczów) i dlatego znajdują od wieków zastosowanie w kuchni azjatyckiej (np. glony nori do zawijania rolek sushi), także obecnie w światowej produkcji żywności, medycynie, kosmetologii, ochronie środowiska i nauce. Włókna kwasu alginowego pozyskiwanego z glonów wykorzystuje się do wytwarzania masy wyciskowej w stomatologii, nieprzylegających do ran opatrunków, czy odpornych na działanie wysokiej temperatury kombinezonów strażackich.

Dzisiejszy wykład potwierdził tezę, że glony i sinice mogą stać się pomysłem na intratny biznes!